Kullan arvo - Kultareservi

Jääkiekkoilijasta kultakauppiaaksi – Kullan arvo mitataan nyt toisin

Suomen Kultareservin myyntipiste sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa Fredrikinkadulla. Lisäksi yritys kiertää yli 40 kaupungissa ympäri Suomen, tarjoten kullan arviointi- ja myyntipalveluja hotellien kokoustiloissa. Suomen Kultareservi auttaa hyödyntämään kullan arvon parhaalla mahdollisella tavalla ja palvelua ovatkin hyödyntäneet jo useat suomalaiset.

– Kaikista parasta on tavata asiakkaat henkilökohtaisesti. Joskus olemme sanoneet asiakkaalle suoraan, että ehkä ei kannata myydä tiettyä korua, koska sillä näyttää olevan niin iso tunnearvo hänelle.

Jääkiekkoilijasta kullan arvon tuntijaksi

Suomen Kultareservin toimitusjohtaja Sebastian Rasimus on oppinut jääkiekkoilijaurastaan tärkeitä asioita yrittäjyyteen: kilpailuhenkisyyttä, empatiaa ja vuorovaikutustaitoja. Hän tietää, että joukkueessa ei kukaan menesty yksin.

Lapissa varttunut Sebastian Rasimus, 35, pelasi nuorena miehenä jääkiekkoa Ruotsissa ja haaveili kansainvälisestä ammattilaisurasta, kunnes siirtyi liike-elämän puolelle. Suomen Kultareservi Oy:n hän perusti 2019.

Sinulla on taustaa muun muassa jääkiekosta ja saunalautan pyörittämisestä. Miten ne ovat vaikuttaneet uraasi?

Jääkiekko on opettanut minulle tärkeitä arvoja, kuten yhteistyön merkityksen ja vastuun jakamisen samalla kun tekee parhaansa omassa roolissaan. Urheilussa ja liiketoiminnan johtamisessa on paljon samaa: on kyettävä sopeutumaan nopeasti, jatkettava eteenpäin tappioista huolimatta ja oltava valmis kantamaan vastuunsa joka päivä.

– Saunalauttaprojekti taas opetti minulle riskien hallintaa ja uuden liiketoimintamallin rakentamista täysin uuteen ympäristöön. Yrittäjyys on jatkuvaa haasteiden ratkaisua, ja siksi hyvä työilmapiiri on äärimmäisen tärkeä – se auttaa selviämään vaikeuksista ja varmistaa, että tiimi toimii tehokkaasti yhdessä.

Mitä jääkiekko opetti joukkuepelaamisesta ja johtajuudesta?

– Jääkiekko opetti minulle kilpailuhenkisyyttä, empatiaa ja vuorovaikutustaitoja. Joukkueessa ei menesty yksin – yhteishenki ja toisten tukeminen tekevät ryhmästä vahvemman kuin pelkkä yksilöiden summa on. Tämä ajattelutapa on siirtynyt myös liiketoimintaan.

Mikä sai lähtemään mukaan juuri kultabisnekseen?

– Minua kiinnosti ala, joka oli käytännössä vasta muotoutumassa Suomessa. Se tarjosi mahdollisuuden rakentaa jotain uutta ja ainutlaatuista ilman valmiita malleja tai esikuvia. Halusin myös työskennellä alalla, jossa on pitkäjänteisyyttä, kasvumahdollisuuksia ja kestävä perusta. 

Uskon avoimeen viestintään.

Sebastian Rasimus

Ala on saanut myös negatiivista julkisuutta – mistä se johtuu?

– Osittain kritiikki on ollut täysin aiheellista. Kun ala oli vielä kehittymässä, markkinoille tuli monenlaisia toimijoita, eivätkä kaikki niistä olleet rehellisiä. Valitettavasti jotkut tällaiset toimijat ovat yhä alalla, mutta uskon, että pitkällä aikavälillä vastuullisuus voittaa. Me keskitymme omaan tekemiseemme, toimimme läpinäkyvästi ja annamme asiakkaiden tehdä omat johtopäätöksensä.

Mikä on vastuullisuuden merkitys toiminnassanne?

– Vastuullisuus on yksi Suomen Kultareservin kulmakivistä. Se ei rajoitu vain yksittäisiin projekteihin, vaan näkyy jokapäiväisessä toiminnassamme, kuten hinnoittelussa, asiakaspalvelussa ja siinä, että toimimme aina avoimesti ja eettisesti, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Pitkällä aikavälillä vastuullisuus ei ole vain oikein, vaan se rakentaa myös pysyvää luottamusta.

Kullan arvo
Kullan arvo on noussut yli 700 prosenttia 2000-luvun alusta lähtien.
– Satojen eurojen arvoiset kultakorut voivat nykyään olla tuhansien eurojen arvoisia, Sebastian Rasimus kertoo.

Kuinka organisaationne on rakentunut?

– Yritystä perustaessani keskityin vahvojen yhteistyösuhteiden luomiseen, asiantuntevan asiakaspalvelun kehittämiseen ja kokeneiden ammattilaisten kokoamiseen. Näiden asioiden varaan rakentui toimiva organisaatio, joka kehittyy jatkuvasti.

– Meillä ei ole perinteistä hierarkiaa, vaan selkeät roolit ja vastuualueet. Uskon avoimeen viestintään ja tiimityöhön. Haluan olla aidosti mukana arjen tekemisessä ja kehittää toimintaa yhdessä henkilöstön kanssa.

Yrityksen keskeiset arvot?

-Avoimuus, asiakaslähtöisyys ja kestävä kehitys. Uskomme, että liiketoiminta voi olla samanaikaisesti sekä kannattavaa että vastuullista.

Sebastian Rasimus korostaa yrittämisessään avointa viestintää ja tiimityötä.
– Työntekijät haluavat nykyään kokea työnsä merkitykselliseksi. Pelkkä palkan määrä ei ole enää niin tärkeä asia kuin ennen.

Tärkeimmät opit henkilöstön johtamisessa?

-Hyvä johtaja on läsnä ja kuuntelee. Kun työntekijät tuntevat tulleensa kuulluiksi ja arvostetuiksi, he tekevät työnsä paremmin. Johtaminen ei ole vain ohjeiden antamista, vaan myös valmiutta muuttua ja kehittyä tilanteen mukaan. Luottamus rakennetaan avoimuudella ja rehellisellä vuorovaikutuksella.

Varmistan aina, että perheelle jää tarpeeksi aikaa.

Sebastian Rasimus

Millainen johtaja olet työyhteisössä?

-En näe itseäni perinteisessä hierarkisessa roolissa, vaan osana tiimiä. Olen mukana arjessa tukemassa ja mahdollistamassa muiden onnistumista. Minulle on tärkeää luoda ympäristö, jossa työntekijät voivat kasvaa ja tuntea ylpeyttä siitä, mitä saamme yhdessä aikaan. 

Miten olet kehittänyt omaa johtamistasi?

– Olen kehittynyt ennen kaikkea kuuntelemalla niin tiimiäni kuin oppimalla erilaisista yrittäjyyden tuomista tilanteista. Seuraan myös kokeneempia johtajia, luen ja ennen kaikkea opin omista virheistäni. Uskon jatkuvaan kehitykseen, enkä ajattele olevani koskaan täysin valmis johtajana.

Johtamisen suurimmat haasteet?

– Suurin haaste on tasapainon löytäminen luottamuksen ja ohjaamisen välillä. Liiallinen kontrolli tukahduttaa luovuuden ja vastuunoton, mutta liian vähäinen tuki voi johtaa kaaokseen. On tärkeää tunnistaa, milloin tiimi tarvitsee suuntaa ja milloin heitä kannustetaan ottamaan enemmän vastuuta itse.

Olet naimisissa ja sinulla on kaksi lasta. Miten vedät rajat perhe-elämän ja työn välille?

– Sekä perhe-elämä että yrittäjyys ovat valtavia osia elämässäni, eikä niiden välille voi vetää selkeää rajaa. Pyrin kuitenkin aina varmistamaan, että perheelle on tarpeeksi aikaa. Jos perheessä ei voi hyvin, on vaikea onnistua johtajana tai yrittäjänä. Tasapaino on jatkuva työ, jota pyrin kehittämään päivittäin.

Suomen Kultareservi Oy

Suomen Kultareservi Oy toimii sekä verkossa että kiertävissä pisteissä ympäri Suomen.

Yritys ostaa kultaa kaikissa muodoissa ja pitoisuuksissa. 

Kultareservi on arvosteltu Suomen parhaaksi kullanmyyntipalveluksi Googlen palveluissa vuosina 2019–2023.

Yrityksen palveluita on käyttänyt jo yli 15 000 asiakasta.

Lue myös artikkeli Johnson & Johnsonin Suomen maajohtajasta Nina Ekholm-Wenbergista: Läsnäoloa arvostava johtaja oppii myös lapsiltaan

Jaa tämä artikkeli:

Samankaltaiset artikkelit