Rahapelimarkkinat murroksessa – Paf odottaa uuden lain vaikutuksia
Suomen rahapelilainsäädännön muutos avaa ovet myös ulkomaiselle kilpailulle. Tämä merkitsee kilpailun voimakastakin kiristymistä, mutta ahvenanmaalaisessa rahapeliyrityksessä Pafissa muutosta on rakennettu jo vuosia Sverker Skogbergin johdolla.
– Talon sisällä muutos tulee vaikuttamaan ennen kaikkea markkinointiin, myyntiin ja asiakaspalveluun, mutta tarkkaan emme voi vielä ennustaa, mihin kaikkeen se tulee lopulta vaikuttamaan, toteaa yhteiskuntasuhteista vastaava Skogberg. Parhaillaan lakimuutos on tulossa eduskunnan käsittelyyn. Uuden lain olisi tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa, ja markkinat avataan viimeistään tammikuussa 2027.
– Lakia tullaan toki vielä tarkastelemaan eri suunnilta, mutta sisäministeriön mukaan tulemme pysymään aikataulussa, toteaa Skogberg.
Lakimuutos murtaa alueelliset rajat
Rahapelilain muutoksen ytimenä on siirtymä monopolipohjaisesta lisenssipohjaiseen toimintaan, joten uusi tilanne avaa ovet myös ulkomaalaisille pelialan yrityksille. Pafissa ja Veikkaus Oy:ssa muutos tuntuu ennen kaikkea kilpailun kiristymisenä. Muutos tulee vapauttamaan myös markkinointiin liittyviä toimintoja, mm. urheilusponsorointia ja mainontaa.
– Aiemman sopimuksemme mukaisesti emme esimerkiksi ole voineet mainostaa omia
pelejämme Manner-Suomessa. Tämänhetkisessä lainsäädännössä Veikkauksen ja Pafin toiminta-alueet on jaettu juridisesti ja maantieteellisesti. Veikkauksen hoitaessa Manner-Suomen pelimarkkinat Paf on toiminut Ahvenanmaalla ja laivaliikenteessä.
– Internet-pelaaminen oli eräs lähtölaukaus lainsäädännön muuttamiselle, sillä netin
kautta pelatessa maantieteelliset alueet menettävät merkityksensä. Pelaaja voi olla missä päin maata tahansa, toteaa Skogberg.
Skogberg on enimmäkseen tyytyväinen eduskunnan esitykseen uudeksi rahapelilaiksi.
– Joiltain osin se on nähdäkseni hyvin liberaali. Pafissa on aina painotettu pelaamisen vastuullisuutta, mikä on parhaimmillaan kilpailuetu tämän päivän yritykselle. Käytössämme on alan parhaat työkalut vastuullisuuden toteuttamiseen, ja ne tekevätkin meistä koko alan vastuullisimman yrityksen. Vaikka lakiehdotusta tultaisiin vielä eduskunnan käsittelyssä tiukentamaan, tämänhetkiset käytäntömme vastaisivat jo sellaisenaan myös tiukempia ehtoja.
Skogberg antaa myös kiitokset lainsäätäjän ja viranomaisten yhteistyöhalukkuudelle.
– Neuvottelut ovat sujuneet hyvässä hengessä, sillä virkamiehemme ovat olleet avoimia sekä meidän että muiden osapuolien ajatuksille.

Vastuullista pelaamista
– Koko alaa kohtaan kohdistuu monenlaisia epäilyksiä, osin aiheellisestikin, mutta omalla
toiminnallamme pyrimme minimoimaan kaikenlaiset pelaamisesta aiheutuvat haitat niin pitkälle kuin se keskusjohdetusti on mahdollista. Tekniikka antaa siihen nykyään monia mahdollisuuksia.
– Tappiorajat on konkreettisin toimi, jonka voimme pelaajakohtaisesti asettaa, Skogberg jatkaa.
– Asettamamme rajat koskevat kuitenkin vain oman yrityksemme pelejä, jolloin netin kautta pelatessa tappiorajan kiertäminen on vaivatonta: yhteisen valvontamenetelmän puuttuessa ongelmapelaajalle ei ole temppu eikä mikään vaihtaa peliyritystä rajan täyttyessä.
Yritysvastuu on tänä päivänä kilpailuetu.
Sverker Skogberg
– Oma, säännöllisesti alentamamme tappioraja peleissämme on tällä hetkellä 16000 euroa vuodessa yli 24-vuotiaille, mutta tavoitteenamme on alentaa rajaa vielä 8000 euroon
– Kun pelaamiseen käytetty vuotuinen rahamäärä ylittää tämän, kyse ei enää ole viihteestä eikä harrastuksesta. Toivomme, että 8000 euroa olisi tulevaisuudessa koko alan standardi. Olemme päätyneet juuri tähän summaan, sillä osapuilleen sen verran ihminen käyttää kalliimpiin harrastuksiinsa, esim. omaan hevoseen, veneilyyn tai golfiin.
– Yhteisen valvontamenetelmän luomiseen olisi jo olemassa tekninen ratkaisu, jonka toteuttaminen ei ole edes monimutkaista. Ehdotimme sitä lainlaatijoille, mutta sitä saanemme vielä jonkin aikaa odottaa.
Navigointi rahapelimaailmassa vaatii osaavaa kipparia
Skogberg toteaa, että urapolulla rahapelialan yritys Paf oli hänelle luonteva etappi. Jos kotipaikka löytyy Ahvenanmaan Getalta, siirtyminen kotimaakunnan yritykseen tuntui sujuvalta ja melkeinpä itsestäänselvältä valinnalta. Pohjakoulutuksensa Skogberg haki Åbo Akademissa valtio-oppi pääaineenaan.
– Turun aika oli hyvin tärkeää: opin siellä esimerkiksi suomen kielen. Työskentelin opiskeluaikana Finnairin palveluksessa Turun lentokentällä, joten ensimmäinen vakituinen työpaikka valmistumiseni jälkeen olikin luontevasti yhteiskuntasuhteiden hoidossa Finnairilla.
– Kun Paf sitten kertoi etsivänsä sopivaa henkilöä myöskin yhteiskuntasuhteisiin, en epäröinyt vaihtoa.
Johtamistyössään Skogberg uskoo vastuun jakamiseen ja avoimuuteen.
– Kollegani Pafissa ovat pitkälle erikoistuneita, modernisti ajattelevia ihmisiä, joita ei johdeta entisaikojen komentopolitiikalla. Kun ihminen saa itse vaikuttaa työnsä sisältöön ja ymmärtää, miten oma panos vaikuttaa koko tiimin ja yrityksen hyvinvointiin, tuloksia syntyy.
– Muutosprosessi on meillä kestänyt jo jonkin aikaa, ja olemme etenemässä hyvässä myötätuulessa, toteaa Skogberg.
– Olen tyytyväinen siitä, että saan itse nähdä ja vaikuttaa tähän pelialan suureen muutokseen.
Lue myös artikkeli Sara Nunesista: Rootz uranuurtajana Suomessa